Gotowanie może okazać się doskonałym lekarstwem nie tylko na gorsze samopoczucie, ale też na zajęcie czasu. Olbrzymia ilość dostępnych przepisów, zarówno w sieci, jak i w książkach kucharskich sprawia, że gotowanie jeszcze nigdy nie było tak proste. Jak zachwycić naszych bliskich wyjątkowymi daniami na naszych stołach? Z pewnością kluczem do kulinarnego mistrzostwa są odpowiednie garnki i wyposażenie kuchenne.
Dobre garnki… czyli jakie?
Szukając idealnych garnków kuchennych zwracamy uwagę przede wszystkim na cenę, ale i na design. Producenci proponują nam dzisiaj olbrzymi wybór kompletów garnków, wśród których z pewnością nasza uwagę przykują te z kolorowymi emaliami zewnętrznymi. Tak samo jak wygląd ważne są także parametry – garnki muszą być wykonane z materiałów o wysokiej odporności na uszkodzenia. Garnek kuchenny ze stali nierdzewnej 18/10 to jedna z najlepszych propozycji na polskim rynku. Materiał ten jest zabezpieczony przed działaniem rdzy, odkształceniami oraz wysokimi temperaturami.
W dnach garnków stalowych umieszczane są dyski – ich zadaniem jest równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz garnka. Proces ten pozwala również na oszczędność energii i zmniejszenie rachunków. Każdy garnek posiada również funkcjonalne uchwyty lub rączki – są one profilowane, nierzadko tworzone z materiałów antypoślizgowych.
Smażenie bez obaw o kaloryczność potraw
Czym byłaby smaczna kuchnia bez potraw smażonych? Chcąc kosztować ulubionych smaków bez obaw o cholesterol warto wybrać patelnie z powłokami ceramicznymi. Powłoki tego typu pozwalają na smażenie na minimalnej ilości tłuszczu, co znacząco przekłada się na zmniejszenie kaloryczności potrawy. Drugą istotną kwestią jest zmniejszenie ryzyka przypalenia potrawy. Patelnie również mogą być uzupełnione o dyski w dnach.