Jakość codziennie spożywanych produktów ma bezpośredni wpływ na zdrowie i samopoczucie. Szukając sposobów na to, by czuć się lepiej, w pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na nasze talerze i dietę. Jak jeść, by być zdrowym?
Zbilansowana dieta – co jeść, by zachować zdrowie?
Podstawą zdrowia i dobrego samopoczucia jest odpowiednia dieta, pełna witamin i mikroelementów. Współcześnie mamy praktycznie nieograniczone możliwości związane z wyborem produktów spożywczych z całego świata oraz ich przygotowaniem – warto wykorzystać te możliwości, pamiętając o jakości spożywanych potraw. By organizm mógł prawidłowo funkcjonować potrzebuje on białka, węglowodanów, witamin. Szukając sposobów na prawidłowe żywienie, możemy posiłkować się informacjami zawartymi w piramidzie zdrowia, która jasno wskazuje, jakie produkty powinny stanowić podstawę w naszej diecie, a czego zdecydowanie unikać. Dobrym pomysłem może być też odwiedzenie dietetyka, który na podstawie krótkiego wywiadu przygotuje dla nas model diety, dopasowany do potrzeb, stylu życia, zdrowia.
Dania, które nigdy się nie nudzą
Jak jeść na co dzień? Z pewnością z głową – potrawy powinny być jednocześnie syte, zdrowe i smaczne. Wielu lekarzy zaleca, aby jeść pięć posiłków dziennie – jedzenie częściej mniejszych porcji znacząco poprawia metabolizm i sprawia, że organizm ma więcej energii. Jakie dania wybierać? Nasza dieta powinna składać się zarówno z warzyw, jak i wysokiej jakości mięsa – przepis na sznycel wiedeński wiener schnitzel to absolutny klasyk, który warto wykorzystać w domowej kuchni. Podstawą codziennej diety powinny być owoce i warzywa w nieprzetworzonej formie. Kilka razy w tygodniu warto sięgać po wartościowe produkty mleczne. Czego unikać? Z pewnością silnie przetworzonych produktów, alkoholu, nadmiaru słodyczy.