W ostatnim czasie jest bardzo duża moda na aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie, dlatego też warto dowiedzieć się, jak przygotować susz warzywny. W polskiej kuchni można wykorzystać nie tylko suszone grzyby, ale również suszone warzywa i owoce, które są znakomitym dodatkiem do zupy i różnorodnych sosów.
Suszenie warzyw od a do z
Suszenie warzyw i owoców jak powszechnie wiadomo jest jedną z najstarszych i najprostszych metod konserwacji żywności, dlatego też warto skorzystać z jej olbrzymiego potencjału. Co prawda podczas suszenia traci się nie tylko wodę, ale również niektóre witaminy, ale na szczęście zachowuje się większość najważniejszych składników. Mowa tutaj między innymi o białku, cukrach, błonnikach, kwasach i solach mineralnych.
Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że warzywa bardzo bogate w ß-karoten, po wysuszeniu są w stanie zachować nawet 90% prowitaminy A. Między innymi dlatego też susz warzywny z marchwi, selera, kopru i liści pietruszki cieszy się tak dużym zainteresowaniem.
O czym należy pamiętać podczas suszenia warzyw?
W pierwszej kolejności warto wspomnieć o tym, że warzywa do suszenia powinny być zawsze świeże i zdrowe. Najlepszy susz warzywny powstaje z warzyw, które zbierane są w optymalnym stanie dojrzałości. Wysuszone warzywa należy przechowywać w idealnie zamkniętych słoikach i dość suchych pomieszczeniach.
W Polsce oferta warzyw i owoców jest naprawdę bardzo szeroka i różnorodna, dlatego też nikt nie powinien mieć problemu z zakupieniem produktów do suszenia. Pamiętać należy jednak o tym, że większość warzyw jest konserwowanych. Jeżeli istnieje taka możliwość, to warto postawić na własne warzywa prosto z ogródka.
Jak przygotować pyszny susz warzywny?
Najtrudniejszym zadaniem jest zawsze suszenie pomidorów. Warto rozejrzeć się głównie za odmianami mięsistymi, które w swoim składzie zawierają małą ilość wody. Unikać należy również dość dużych pomidorów. Pokrojone pomidory najlepiej suszyć w zwykłym piekarniku. Jeżeli chodzi o temperaturę, to powinna ona wynosić 100 stopni C. Suszenie powinno trwać około 6 godzin, z przerwami na ostudzenie.
Przy suszeniu marchwi warto najpierw włożyć ją do wrzącej wody do obgotowania. Dzięki takiemu zabiegowi marchew po wysuszeniu zachowa swój drogocenny beta-karoten i estetyczną barwę. Marchew także można uszyć w piekarniku w temperaturze 80 stopni C (przez 2 godziny).